בכל שנה לקראת חג הפסח עמותות שונות מצלצלות באופן יזום לתורמים פוטנציאליים, אבל איך נוכל לוודא שהכסף שלנו באמת יילך למטרה טובה לפני שהחלטנו לתרום? יש כמה דרכים לבדוק את העניין.
בידקו את העמותה במאגרים ממשלתיים
עוד לפני שאתם מחליטים לתרום, קודם כל כדאי לבדוק אם העמותה קיימת באופן רשמי ונמצאת במאגרי הממשלה. אתר גיידסטאר מאפשר לעשות את זה יחסית בקלות ולחפש עמותות לפי פרטים שונים (מומלץ לוודא שמדובר בעמותה הרלוונטית לפי מספר העמותה כדי להימנע מבילבול במקרה של שמות דומים).
בידקו את יעילותה והשפעתה של העמותה
כאן העניינים קצת יותר מורכבים – כי לכל אחד מאיתנו יש סטנדרטים שונים לגבי עשייה. יש חלק שיגידו "ליצור שינוי זה מה שמעניין אותי" ויש חלק שיגידו "העיקר שתרמתי לעמותה אמיתית שעושה דברים".
עמותות רציניות וותיקות מחוייבות (וגם עומדות בהתחייבות) לשלוח מסמכים שונים אודות ההתנהלות הכוללת שלהן.
אם אתם רוצים לבדוק עד כמה עמותה מתנהלת ביעילות עם הכספים שהיא מקבלת, תוכלו להיעזר בגיידסטאר כדי לבדוק את הנתונים הכספיים של העמותה ושם תוכלו לבדוק למשל מאיפה מגיעות עיקר התרומות וכמה שכר ההנהלה מקבלת (ככל שהשכר קטן יותר – הדבר בדרך כלל אומר שרוב הכסף הולך לפעילויות העמותה).
שימו לב: לפעמים יש מצבים שבגללם המסמכים האלה לא יהיו קיימים (למשל אצל עמותות חדשות או כאלו שבתקופת הקורונה לא יכלו לאסוף תרומות ולא שלחו מסמכים בשנה-שנתיים האחרונות).
אם אתם מעוניינים לבדוק עד כמה עמותה משפיעה על חיים של אנשים, מידות בוחנת אילו עמותות מתנהלות ביעילות ובאמת גורמות לשינוי בחברה הישראלית.
בידקו את נוכחות העמותה ברחבי הרשת
לחלק מהעמותות יש יכולת להקצות משאבים ולתפעל אתר אינטרנט שמספק קצת יותר מידע עליהן ועל תחומי הפעילות שלהן, ואפילו אפשרות לשלוח תרומות דרכו. חלק מהפעילויות שלהן גם מתפרסמות באתרים אחרים – כך שאחרי שווידאתם שהעמותה אכן רשומה וקיימת, חיפוש קצר בגוגל יכול לעזור לכם לקבל החלטה סופית.
מילים חשובות לסיום
גם עם כל המידע שנתתי כאן, חשוב לזכור שלא תמיד נוכל באמת לדעת מה מתרחש מאחורי הקלעים של כל עמותה – אבל לפחות תדעו שבדקתם מה שיכולתם לפני שהחלטתם לתרום. בסופו של דבר – הכי חשוב שתהיו שלמים עם ההחלטה שלכם.